Vastenproject 2023: Fruitbomen voor Nepal

Vastenproject 2023: Fruitbomen voor Nepal

De vastenactie wordt georganiseerd door de vastenactiegroep van de gezamenlijke kerken in Wierden.
Voor het vastenproject 2023 hebben we gekozen voor een project van de stichting Sarangi die zich inzet voor de mensen in Nepal.
1. Introductie van de Stichting Sarangi
“Wat ontzettend leuk dat de vastenactie commissie ons project heeft gekozen voor de actie van 2023.
Wij willen ons graag voorstellen aan jullie: Wij zijn, Shanti Tuinstra en Sanumaya Lensen, samen met Randy Dommerholt, Tjitze Tuinstra en Michel Hardholt zijn wij het bestuur van Sarangi.
Wij zijn biologische zussen, beide geadopteerd vanuit Nepal. Beide waren we in een ander gezin geadopteerd, Shanti in Enschede en Sanumaya in Rijssen. Toen Shanti naar Rijssen verhuisde kregen we contact met elkaar en zagen we elkaar als “beide geadopteerd uit Nepal”. Vier jaar geleden wees DNA uit dat wij biologische zussen waren, ons contact werd hechter en nu zetten wij ons samen in voor ons geboorteland Nepal via stichting Sarangi.
Het Motto van Stichting Sarangi luid: Groei door samenwerken. En dat is wat wij ook steeds proberen, samenwerken met partners om samen mooie dingen te kunnen realiseren in Nepal.”
Sanumaya woont inmiddels in Wierden en is bij sommigen van u al bekend door haar activiteiten bij het ZWO van de Hervormde Kapel.
 
  1. Activiteiten van de Stichting Sarangi
“Wij hebben de Stichting Sarangi  in 2020 opgericht en zijn bij toeval gestart met het verkopen van shoppingbags die in Nepal zijn gemaakt door vrouwen in een kwetsbare positie. Door het maken van tasjes verdienen zij een inkomen. Wat ook mooi is van deze Sarangi shoppingbags is dat de stof is gemaakt van gerecyclede PETflessen, dat is goed voor het milieu. En ook de designs op de tasjes zijn een Nepalese kunstvorm.
Omdat we ook iets in Nepal wilden doen met impact voor de mensen daar zijn we begonnen met een bomenproject. Van ieder tasje, dat we verkopen, sparen we een deel om bomen te planten in Nepal. Ook kunnen mensen betalen voor een boom en dan zorgen wij dat de boom  wordt geplant in Nepal en wordt verzorgd.
Op dit moment werken wij samen met Charlie, een ecologische boer in Nepal die fruitbomen ent.  Hij is van oorsprong Iers, maar woont al 15 jaar in Nepal en spreekt de lokale taal. Sinds de oprichting van de stichting in juli 2020 hebben we zo’n kleine 300 bomen mogen planten. In Nepal worden veel bomen gekapt, maar niet altijd terug geplant, waardoor er veel sprake is van erosie. De zomers van Nepal staan bekend om hun heftige moesson regens en in die periode zijn er vaak overstromingen en spoelen er delen van de vruchtbare bodem weg. Bomen zorgen voor wortels in de grond en voorkomen dat. Daarnaast kunnen de mensen het fruit eten of verkopen. Ook kunnen ze er jam of andere lekkernijen van maken.”
 
  1. Fruitbomen en Vastenproject
“Charlie, de van oorsprong Ierse boomkweker, ent de bomen op zijn boerderij, hij brengt ze op zijn motor naar de verschillende dorpen en zorgt dat mensen weten hoe zij de bomen moeten onderhouden. De bomen worden nu geplant in 3 verschillende dorpen waar wij mensen kennen van de muzikantenkaste en waar we regelmatig contact mee onderhouden via messenger.
Nepal kan ongelooflijk veel bomen gebruiken voor het tegengaan van erosie. Nepal importeert veel fruit nu uit India, terwijl in Nepal alles zou kunnen groeien als je het goed aanpakt. Er is dus nog wel een wereld te winnen. Met het geld van het vastenproject 2023 willen we volgend jaar willen we in ons Fruitbomen project voor Nepal een ‘multiplyer effect’ creëren voor Nepal. Door mensen op te leiden uit verschillende dorpen om zelf te leren enten en hun kennis en bewustzijn over de waarde van bomen voor het land, maar ook voor hun eigen kostwinning. De bedoeling is dat we door het trainen van mensen door Charlie in heel veel dorpen heel veel bomen geplant gaan worden voor het behoud van een gezonde leefomgeving.
Voor het vastenproject 2023 hebben we gekozen voor een project van de stichting Sarangi dat zich inzet voor de mensen in Nepal.
Shanti Tuinstra en Sanumaya Lensen vertellen verder over het mooie werk wat zij daar doen.

4. Bezoek aan Nepal
“Van 18 december tot en met 3 januari is Shanti namens de stichting naar Nepal geweest. Voor Sarangi heeft zij daar alle dorpen bezocht waar de afgelopen twee jaar bomen zijn geplant van het geld uit de verkoop van tasjes en uit de donaties voor een hele boom. Samen met haar man Jeffrey en dochter Nalani van 9 jaar bracht zij 2,5 week door in Nepal om Charlie, Kedar en Manoj te ontmoeten en hun werkzaamheden van de afgelopen jaren te bewonderen.

Alle bomen waren afkomstig van Chalie’s kwekerij in Panauti. De 300 bomen zijn verspreid over 3 dorpen in Nepal. Kedar Gandhari heeft op het land van zijn ouders en familie 100 bomen verzorgd. Ze geven al wel bloesem en hopelijk dit jaar ook voor het eerst vruchten

Manoj Gandharba heeft ook veel bomen in zijn dorp verzorgd. Hij woont met zijn vader van 100 jaar en zijn moeder van 95 jaar in Madi.  Madi heeft een tropisch klimaat en  ligt in het zuiden van Nepal.  Samen met een aantal andere families in het dorp zorgen zij voor mango’s, dragon fruit, sinaasappel-en papayabomen. In Madi hebben we een basisschool bezocht, waar ook de kinderen van Manoj op school hebben gezeten. De school heeft een mooie ruimte om de school heen en we hebben afgesproken dat de volgende gedoneerde bomen geplant zullen worden bij de school.

Ook hebben we Charlie bezocht op zijn kwekerij in Panauti. De kwekerij ligt op een heuvel boven in het dorp met een prachtig uitzicht. In Panauti verbouwt men ook mosterdzaad, hiervan wordt olie gemaakt. Nepalezen koken traditioneel met mosterdolie.

Een paar minuten lopen van de kwekerij heeft Charlie zijn eigen cottage gebouwd. In het lage deel van het dorp wordt een stuk land gekocht waarop het lesgebouw gebouwd zal worden en waar ook de trainingen zullen gaan plaatsvinden.

Met het geld van de inzameling dit jaar voor het fruitbomen voor Nepal project zal Charlie 3 maanden lang mensen uit verschillende dorpen in Nepal opleiden om zelf bomen te leren kweken en enten. Ook leren de cursisten hoe zij ziektes kunnen herkennen en bestrijden, hoe ze biologische mest moeten  maken en hoe ze een kleine business kunnen draaien met de opbrengst van fruit en hout dat de bomen gaan leveren. Een ander belangrijk onderdeel van de training zal gaan over intercropping, ook wel combinatieteelt genoemd. Om de grond gezond te houden is het belangrijk dat er biodiversiteit in de grond aanwezig is. Daarom wordt ook nu al in Madi en Liglig Kot hiermee gewerkt. Tussen de fruitbomen worden ook groenten en kruiden gekweekt, die zorgen ervoor dat de bodem niet uitgeput raakt door monocultuur.”

Tijdens de Oecumenische kerkviering op zondag 12 maart om 19.00 uur die gehouden wordt in de Gereformeerde Kerk en tijdens de maaltijdavond op woensdag 15 maart om 18.00 uur in de Hervormde Kapel kunt u over dit mooie project nog veel meer horen.

Voor de maaltijdavond dient u zich op te geven, vol = vol. Uiterste inschrijfdatum 12 maart. De kosten bedragen 10 euro per persoon (maximaal 30 euro per gezin). Deze kunnen op de avond zelf worden voldaan. Geef u snel op, er is slechts plaats voor 100 mensen.
Tijdens de maaltijdavond zal er livemuziek zijn door Rajendra. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen aan de mensen van stichting Sarangi.

Meldt u aan door een mail met naam, adres, tel.nr. en het aantal  kinderen/volwassen te sturen naar secretariaatwierden@gmail.com of door het onderstaande intekenstrookje ingevuld te deponeren in de brievenbus van de pastorie St. Jan de Doper.

Ook kunt u het project steunen met een bijdrage op bankrekeningnummer
NL 60 RABO 0354 8158 57 t.n.v. St. Jan de Doper/ MOV team of zo u wilt door gebruik te maken van de onderstaande givt QR-code. 

"
                                                                                INTEKENSTROOK
Hiermee geven we ons op voor deelname aan de maaltijdavond in de Hervormde Kapel op woensdag 15 maart om 18.00 uur. De kosten ad € 10,00 per persoon (maximaal € 30,= per gezin) zullen we op die avond contant voldoen.
Naam:      .........................................................
Telefoon:  .........................................................
Adres:      .........................................................   
Aantal volwassenen   ........ Aantal kinderen   ........
Inleveradressen:        - St. Jan de Doper, Stationsstraat 20 7641 BW Wierden
terug

Agenda

5e zndg 40-dgn tijd/Welkomdnst nw ingek.

zo 26 mrt 2023 om 09:30

Avonddienst

zo 26 mrt 2023 om 19:00

Veertigdagentijd kalender


Dienst online bekijken


De diensten worden elke zondag live uitgezonden via het YouTube kanaal van de kerk. 

Onze Facebook pagina

Wij zijn ook te vinden op Facebook via deze link.