hiddenpagetest

Nieuws uit de classis

September 2023 

E-flits

Informatie over kerk en regio uit Overijssel-Flevoland
-----------------------------------------------------------------

Kernkerkenraad
Het breed moderamen stelt kerkenraden voor van kleine gemeenten in de Kop van Overijssel de krachten te bundelen en een kernkerkenraad (streekkerkenraad) te vormen. Er komen schriftelijke afspraken bij die het kerkelijk leven in de afzonderlijke kernen waarborgen. Klik hier.

Polarisatie
‘Als polarisatie dichterbij komt’. Dat is het thema van een bezinning tijdens de vredesweek in Almere / Almere-Haven. Doopsgezind en protestant organiseren op 16 september ’s middags een evenement. Klik hier. De vredesweek vindt plaats in heel Nederland van 16 t/m 24 september. Leidmotief is ‘democratie onder druk’.

Intervisie
Er draaien vier intervisiegroepen in Overijssel-Flevoland. Predikanten en kerkelijke werkers gebruiken dergelijke groepen om zich te scherpen in hun werk. Klik hier.

Tekort
Van de 176 dienstdoende predikanten in Overijssel-Flevoland is 73 procent ouder dan 50 jaar. Daarnaast zijn er 23 kerkelijke werkers, van wie 69 procent boven de 50 jaar is. Dat blijkt uit een inventarisatie gemaakt ten dienste van het nieuwe beleidsplan van de classis. Naar verwachting blijft er komende jaren sprake van een tekort aan pastores van ongeveer 20 procent.

Nederlandse paus  
Op donderdag 14 september wordt in Zwolle de eerste Paus Adrianus VI Dag georganiseerd. Het is dan precies 500 jaar geleden dat de Nederlandse paus in Rome is overleden. Een werkgroep onder leiding van Mink de Vries wil de dag tot een terugkerend evenement maken. Klik hier.  

Leerhuis  
Het leerhuis voor pastores in Wierden begint op 18 september. Jacob de Leeuwe bespreekt de toekomstige wereld vanuit de Babylonische Talmoed. Klik hier

Mobiliteitsmarkt
Hengelo is een van de gemeenten met een vacature die meedoet op 26 september met de regionale ontmoeting in Hoogeveen rond het beroepingswerk. Het bureau mobiliteit en drie classes organiseren samen een middag van bezinning en oriëntatie op de vacatures. Klik hier.

Collegeakkoorden
Het collegeakkoord van gedeputeerde staten in Flevoland zet in op de mondige burger; het collegeakkoord van Overijssel mikt meer op naoberschap. Dat was één van de conclusies toen het breed moderamen de teksten besprak. De classis wil het gesprek verder aangaan met de politici over vitaliteit en zingeving in de samenleving. Klik hier.

Stadskerk  
Dr. Elza Kuyk promoveerde op de stadskerk. Ze onderzocht vier stadskerken die verzelfstandigd zijn in een stichting. Daaronder is de Grote Kerk in Zwolle. Eén van haar conclusies is: een algemeen bestuur weet laagdrempelig de mensen te verleiden de kerk te bezoeken. Op 22 september wordt de tekst in een handelseditie gepresenteerd. Klik hier.

Personalia

Ds. Gert Jan Röben uit Heerde wordt zondag 24 september 10.00 uur bevestigd in de hervormde gemeente te Vollenhove (Grote Kerk). 

Proponent Leonard van Aalst uit Amsterdam is zondag 27 augustus bevestigd in de hervormde gemeente te Mastenbroek. 

Ds. Carmian Verrips heeft het beroep uit Kloosterhaar-Sibculo (50 procent) aangenomen; ze blijft daarnaast parttime als predikant werkzaam in Vriezenveen de Ontmoetingskerk (50 procent). De bevestiging is op 29 oktober.


Ds. Wim Hulsman neemt 10 september afscheid van de hervormde gemeente te Genemuiden. Hij gaat met emeritaat.

Ds. Jan Adriaanse, predikant in Duitsland, werkt sinds 1 juli voor 8 uur per week als ambulant predikant in Denekamp. 

Ds. Hans de Bondt uit Zeewolde, de Polderdichter, is 27 juli overleden. Klik hier

-------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks en is gratis. Dit is jaargang 6, nr. 1 (september 2023). U kunt zich inschrijven en uitschrijven via  k.vanderkamp@protestantsekerk.nl 

terug

Agenda

Viering Heilig Avondmaal

zo 24 sep 2023 om 09:30

Viering Klein Heilig Avondmaal

zo 24 sep 2023 om 11:15

Dienst online bekijken


De diensten worden elke zondag live uitgezonden via het YouTube kanaal van de kerk. 

Onze Facebook pagina

Wij zijn ook te vinden op Facebook via deze link.