hiddenpagetest

Nieuws uit de classis

Februari 2024

Doorpakken?
Is het verstandig als dorpen in goede tijden een gezamenlijke kerkenraad te vormen? Of kan je beter wachten tot je het alleen echt niet meer redt? Over dat soort vragen denken enkele kerkenraden in de Kop van Overijssel na tijdens een ontmoeting op 13 februari.  Klik hier.

Rapportcijfer 7,9
Predikanten onder de 45 jaar geven hun werk een 7,9. Dat cijfer is hoger dan leeftijdgenoten in andere beroepen (7,6). Zij die voor de kerk kiezen, blijven hun roeping trouw. En ze melden zich minder vaak ziek dan leeftijdgenoten met ander werk. Dat blijkt uit onderzoek van de PKN, op de website aangehaald in het kader van roepingenzondag. Klik hier.

Cusanus
Nicolaus Cusanus was een belangrijke man voor de Moderne Devotie. Hij was in gesprek met zijn tijd, en richtte opvang op voor minder bedeelde jongeren. Uitgeverij Damon brengt dezer dagen het boek ‘Over de wetende onwetendheid’ van hem uit in een Nederlandse vertaling. En Deventer eert Cusanus met een driedaagse vanaf 9 februari, waarop onder meer Erik Borgman komt spreken. Klik hier.

Talmoed
Jacob de Leeuwe is bezig een deel van de Talmoed te vertalen in het Nederlands. In Zwolle en Wierden komt hij er over vertellen, respectievelijk op 8 en op 11 april. Wie wil, kan er bij zijn. Klik hier.

Glossy
Het Markelo’s Kerkblad bestaat honderd jaar. Reden voor de redactie om uit te pakken met een heuse glossy vol foto’s en citaten van herkenbare en representatieve inwoners van de plaats. De burgemeester komt voorbij, verschillende predikanten en de redactie toont tekeningen van de droom hoe de kerk er na verbouwing zou kunnen uitzien. Klik hier.

Stations of the Cross
Vanaf 17 februari kunnen mensen een moderne kruiswegstatie volgen door de industriestad Hengelo. Op diverse locaties zijn onder de noemer ‘Stations of the Cross’ hedendaagse verbeeldingen te zien van het lijden en sterven van Christus. Klik hier.

Roemenië
Pastores die het leuk vinden om met Roemeense collegae te spreken over het werk van de bekende rabbijn Jonathan Sacks kunnen hun hart ophalen tijdens de herfstconferentie die vanaf 3 oktober in Transsylvanië wordt gehouden. Men kan zich aanmelden. Klik hier.

Jonge zinzoekers
De kerken in Almere hebben een project ‘Jonge Zinzoekers’ gestart. Sandra Scheffel sprak met jonge mensen op diverse scholen en rondde een eerste verkenning af. De jongeren staan open voor zingevingsvragen als je de goede toon weet te vinden. Klik hier.  

Oppotten 
Ds. Arjen van der Spek, predikant in Zwartsluis en lid van het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken, breekt in het Gezamenlijk Zondagsblad een lans voor diaconale solidariteit. Waarom zouden diaconieën geld oppotten als er diverse missionaire projecten in de buurt zijn die met financiële steun een steviger basis krijgen? Klik hier

Personalia

* De hervormde gemeente Hasselt De Baak beroept ds. Hanja van Essen - Abarbanel uit Zetten. 
* De hervormde gemeente te Genemuiden (wijk 1) is voornemens ds. Jonathan ten Brinke uit Oud-Beijerland te beroepen. 
* De protestantse gemeente te Varsseveld is van plan ds. Hennie Marsman uit Losser te beroepen. 
* Ds. Anneke van der Velde heeft naast haar werk als adviseur dienstverlening in Overijssel-Flevoland een beroep aangenomen naar de protestantse gemeenten te Erica, Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam-Veenoord (Drenthe). 

* Ds. Jan Adriaanse uit Uelsen heeft het beroep naar de protestantse gemeente te Denekamp aangenomen. 
* De protestantse gemeente te Holten heeft ds. Klaas van den Geest uit Deventer tijdelijk voor een jaar in dienst. 
* Ds. Elly Veldman - Potters wordt 11 februari verbonden aan de protestantse gemeente te Hardenberg (categoriaal pastoraat). 
* Proponent René Coster uit Witharen wordt 11 februari bevestigd als predikant verbonden aan de instelling Myosotis in Kampen. 
* Ds. Jan Droogendijk uit Vroomshoop gaat op 3 maart met emeritaat.  
* Ds. Rienke Veddes Dekker doet 25 maart intrede in de protestantse gemeente te Diepenheim.
* Ds. Bas Jongeneel uit Lunteren heeft bedankt voor de hervormde gemeente te Hasselt. 
* Ds. Jacob Brouwer uit Veen heeft bedankt voor de hervormde gemeente te Rouveen-Staphorst. 
* Ds. Alfred Post uit 't Harde heeft bedankt voor de hervormde gemeente te Zalk-Veecaten. 
* Ds. Marten Bernard Plette, emeritus-predikant uit Vriezenveen, is zaterdag 20 januari overleden. Hij was predikant in Nieuwpoort, Ede en Vriezenveen. Hij is 78 jaar geworden. 
* Ds. Laurens Talsma uit Wapenveld is dinsdag 23 januari overleden. Hij was predikant van de hervormde gemeenten te Wilsum, Rouveen en Wapenveld. Hij is 74 jaar geworden.
* Evangelist Roel Bartels uit Rijssen is vrijdag 19 januari overleden. Hij is 88 jaar geworden.
* Ds. Wouter Bakker uit Nieuweroord, krijgsmachtpredikant, is in Mariënberg komen wonen.
* Prof. dr. Edward van ’t Slot uit Zwolle hield onlangs zijn inaugurele rede over verwondering. Klik hier.
* Ds. Jaco Zuurmond uit Enschede hoopt 15 april te promoveren op een dissertatie waarin hij ingaat op het werk van Miskotte en de context waarin de teksten hebben geklonken.
* Ds. Alfred Bronswijk uit Deventer heeft een boek gepubliceerd onder de titel ‘Het Kruis, biografie van een symbool’. Hij hoopt het op 23 februari in Deventer te presenteren. Klik hier

 
terug

40 dagentijd kalender

 

Agenda

Oec. dienst

zo 03 mrt 2024 om 19:00

3e zondag 40-dagen tijd

zo 03 mrt 2024 om 9:30 Koffie dr. 10.30 uur

Dienst online bekijken


De diensten worden elke zondag live uitgezonden via het YouTube kanaal van de kerk. 

Onze Facebook pagina

Wij zijn ook te vinden op Facebook via deze link.