hiddenpagetest

Nieuws uit de classis


Mei 2023 

E-flits

Informatie over kerk en regio uit de classis Overijssel-Flevoland
-----------------------------------------------------------------------------

Eenheid 
Vrijgemaakt en Nederlands-gereformeerd gaan per 1 mei verder als de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Er zijn circa 33.000 Nederlands-gereformeerden in Nederland en zo’n 113.000 vrijgemaakten. Overijssel-Flevoland telt ongeveer 20 Nederlands-gereformeerde gemeenten en plusminus 51 Gereformeerd vrijgemaakte (klik hier).   

Onderscheiden 
Tientallen vrijwilligers van kerken kregen op koningsdag een lintje. Tenminste twee personen mogen zich ‘ridder’ noemen: vader Theodoor van der Voort van de orthodoxe kerk uit Deventer en Gerrit Hakvoort van de gereformeerde kerk op Urk. Klik hier.

Cultureel erfgoed 
Kerken kunnen gratis toegang krijgen tot de database ‘Kerkcollectie’. Vrijwilligers kunnen daarin zien wat er van hun interieur en liturgische voorwerpen in bredere kring bekend is. Klik hier

Generaties 
Het breed moderamen van de classis sprak over de dertigers. Hoe kunnen we inter-generatief gemeente zijn (klik hier)? Op internet zijn verschillende voorbeelden van hoe gemeenten dat doen. In Hellendoorn verzorgden 20 jongeren recent een maaltijd voor 30 ouderen. In Steenwijk houdt men binnenkort een jonge gezinnendag.  

Herdenking en bevrijding 
De kerken zijn op diverse plaatsen betrokken bij dodenherdenking en bevrijdingsdag. Vicaris Ronald Cornelisse (rooms-katholiek) gaat bijvoorbeeld voor in een 4 mei-viering te Raalte. De NOS verzorgt op 5 mei televisieopnames vanuit Overijssel. Herman van Rompuy verzorgt vanuit Zwolle de vijf-mei-lezing. 

Hemelvaart
De NCRV/KRO brengt op Hemelvaartsdag seculiere liederen met een religieuze betekenis. De opnames sluiten aan bij de Passion en zijn op televisie om 20.30 uur (NPO 1).  

Tweede pinksterdag 
Kleine details, grote verhalen. Zo kan je het thema samenvatten, waar op Tweede Pinksterdag speciale aandacht voor is tijdens de open kerkendag die in heel Nederland plaatsvindt. Door op details te letten, kom je grotere verhalen op het spoort. Er doen in Overijssel twintig kerken mee van allerlei denominaties (klik hier). 

Ringen
De werkgemeenschap Wierden/Enter/Rijssen organiseert op 16 mei een bijeenkomst van de ring in Enter. Ds. Kees van Ekris spreekt er over de verkondiging (klik hier voor een eerdere ontmoeting met de schrijver in Oldemarkt). Afgelopen maand verzorgden predikanten vanuit de werkgemeenschap Kampen een bijeenkomst in Wilsum, waar ds. Wim Dekker de kerk typeerde anno 2023 (klik hier). 

Staat Israël
De staat Israël is 75 jaar geleden opgericht. Klaas van der Kamp was er recent privé op bezoek. Klik hier voor een impressie over Messias-belijdende gemeenten, de Westbank, hiking en een indruk van de synode die met een nieuw standpunt wil komen. 

Personalia 

De hervormde gemeente Ermelo (Oude Kerk) beroept ds. Evert Jan Prins uit Daarle (50 procent) en ds. Desirée Prins - van den Bosch uit Staphorst - De Rank (50 procent). 

De hervormde gemeente te Mastenbroek bracht een beroep uit op proponent Leonard van Aalst uit Amsterdam. 

De hervormde gemeente te Vollenhove (Stad) heeft ds. Gert Johan Roben van de hervormde gemeente te Heerde beroepen. 

De hervormde gemeente te Nieuwer ter Aa beroept proponent Jonathan van der Meulen uit Genemuiden. 

Ds. Gijsbert Rohaan wordt zondag 14 mei bevestigd als predikant in de protestantse gemeente te Bruchterveld. 

Ds. Dick Rodenburg wordt zondag 14 mei bevestigd als predikant van de gereformeerde kerk Staphorst/Rouveen.

Ds. Marianne Winters-Karels is als predikant met bijzondere opdracht verbonden aan de Protestantse Gemeente Zwolle voor haar werk als geestelijk verzorger binnen de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht & Driezorg. 

Ds. Wim Polinder uit Nunspeet is verbonden aan de wijkgemeente Broederkerk te Kampen. 

Ds. Marten Dijkstra heeft afscheid genomen van de protestantse gemeente te Markelo. 


Kerkelijk werker Bart van ’t Ende heeft preekconsent ontvangen om voor te gaan in de hervormde gemeente te Kampereiland. 

Ds. Bé Bannink, destijds scriba van de Provinciale Kerkvergadering Overijssel-Flevoland, is enkele weken geleden overleden en begraven in Welsum, bij Dalfsen (klik hier). 
 
Diaken Jonathan Stam uit Hasselt neemt afscheid als lid van het breed moderamen van de classis Overijssel-Flevoland; hij is lid geworden van het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk (klik hier). 

------------------------------------------------------------------------------

De e-flits verschijnt maandelijks en is gratis. Dit is jaargang 5, nr. 9 (mei 2023). U kunt zich inschrijven en uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl 

 
terug

Agenda

Viering Heilige Avondmaal

zo 04 jun 2023 om 09:30

Viering Klein Heilig Avondmaal

zo 04 jun 2023 om 11.15

Dienst online bekijken


De diensten worden elke zondag live uitgezonden via het YouTube kanaal van de kerk. 

Onze Facebook pagina

Wij zijn ook te vinden op Facebook via deze link.