hiddenpagetest

Nieuws uit de classis

Februari 2023
E-flits


Informatie over kerk en regio uit de classis Overijssel-Flevoland
-------------------------------------------------------------------------------

Poaskearls
De Poaskearls gaan met Pasen in Ootmarsum opgeschoonde teksten zingen. Het discutabele ‘Joden’ is uit de liederen verwijderd en veranderd in ‘mensen’. Daarmee voorkomt de organisatie van het ‘vlöggeln’ dat het evenement antisemitische trekjes vertoont. Klik hier.

Duurzaamheid
Zo’n 73 procent van de kerken heeft plannen voor investeringen in duurzaamheid, maar weinigen gaan vooralsnog over tot feitelijke investeringen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Kerkrentmeesters ( klik hier). De commissarissen van de koning in Flevoland (Verbeek, klik hier) en Overijssel (Andries Heidema, klik hier) wijzen op provinciale subsidies die men bij dergelijke investeringen kan aanvragen. 

Burgemeesters
De meeste kerken worden periodiek uitgenodigd door de burgemeester. Waar dat niet het geval is, kunnen de kerken om zo’n gesprek vragen. Dat kwam naar voren tijdens gesprekken met de commissarissen van de koning in Overijssel en in Flevoland. Ten allen tijde is het nuttig dergelijke gesprekken voor te bereiden.

Oog in oog met David 
De Bovenkerk in Kampen wordt onder handen genomen. Daarom zijn de beelden van het orgel gehaald en in de kerk opgesteld. Wie deze unieke kans wil aangrijpen om David in de ogen te kijken kan 3 en 4 februari terecht bij de pop-up-tentoonstelling ‘Oog in oog met David’. Klik hier.

Hart van kerk en stad
Wim van Rhee werkt al veertig jaar als diaconaal consulent in Zwolle. Reden om een voor ieder vrij toegankelijk symposium aan te bieden op 3 februari in Zwolle over het onderwerp ‘Diaconie, hart van kerk en stad’. Klik hier.

Tubbergen
De protestantse gemeente te Tubbergen heeft het interieur van de kerk ingrijpend gerenoveerd. Bij binnenkomst valt direct op dat de banken hebben moeten plaatsmaken voor stoelen. De beamerplaats is als in veel kerkgebouwen onmisbaar geworden in het interieur. Klik hier.

Cornelis Graafland Centrum
De keus uit predikanten wordt schaarser merken vacante gemeenten. En diverse gemeenten die parttime een predikant moeten beroepen zoeken naar mogelijkheden de aanstelling op te plussen. In Wilsum is dat gelukt. Ds. Bernhard van der Knijff heeft er een aanstelling gekregen als promovendus bij het Cornelis Graafland Centrum ( klik hier).

Kruiswegstaties
Het Rijssens Museum laat ongeveer tot Pasen kruiswegstaties zien van de kunstenaar Willem Hesseling. Ook zijn er schilderijen met geloofsthema’s uitgewerkt door de lokale kunstenaar Henk Kleijer. Klik hier.

Armoedebarometer
Vrijwilligers besteden 2,3 miljoen uren aan diaconale zorg; per gemeente gaat er zo’n 6662 naar individuele hulpverlening. Dat blijkt uit het armoedeonderzoek ‘Gerechtigheid en barmhartigheid’ dat Kerk in Actie 30 januari presenteerde. De minister van armoede Carola Schouten was bij de presentatie aanwezig. Klik hier.  

Personalia
* Ds. David Rodenburg (Nunspeet) heeft het beroep naar de gereformeerde kerk De Bron te Staphorst-Rouveen aangenomen. 
* De protestantse kerk te Goor heeft voor de vacaturetijd kerkelijk werker Margré Ballast uit Daarlerveen aangesteld voor 12 uur pastoraat (vanaf 1 mei 16 uur) naast haar werk in Wierden (Kapel) en ds. Dick Juijn voor 0,2 als consulent. 
* Ds. Geralda Rohaan - van de Kamp en ds. Gijsbert Rohaan doen intrede in Hardenberg - Heemse op zondag 12 februari. Ze nemen een week eerder afscheid van de protestantse gemeente te Bergentheim.  
* Ds. Eric van Veen nam zondag 29 januari afscheid van de protestantse gemeente te Steenwijkerwold. 
* Ds. Hendri Pap, emeritus uit Kerkenveld, is per 8 januari begonnen voor structurele hulpdiensten in de hervormde gemeente te Nieuwleusen (70 procent, tijdelijke basis). 
* Ds. Marten Dijkstra van de protestantse gemeente te Markelo heeft een beroep aangenomen naar de protestantse gemeente te Wommels-Hidaard. Hij neemt afscheid op zondag 30 april; de intrede vindt plaats op zondag 7 mei. 
* De protestantse gemeente te Diepenheim heeft ds. Rienke Vedders-Dekker aangesteld voor structurele hulpdiensten voor een periode van 1 jaar (parttime). 
* Ds. Evert Everts uit Schalkhaar (christelijk-gereformeerd) is begonnen als relatiemanager voor de kerken bij de organisatie Open Doors. Klik hier.
* Ds. Alfred Bronswijk uit Deventer zoekt predikanten die de Nederlandse overwinteraars van de interkerkelijke gemeente in Spanje willen dienen. Klik hier.

---------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks en is gratis. Dit is jaargang 5, nr. 6 (februari 2023). U kunt zich inschrijven en uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl
terug

Agenda

PKN-dienst Gereformeerde kerk

zo 12 feb 2023 om 09:30

PKN-dienst Hervormde kapel

zo 12 feb 2023 om 10:00

Dienst online bekijken


De diensten worden elke zondag live uitgezonden via het YouTube kanaal van de kerk. 

Onze Facebook pagina

Wij zijn ook te vinden op Facebook via deze link.