Vastenproject 2023: Fruitbomen voor Nepal

Vastenproject 2023: Fruitbomen voor Nepal

De vastenactie wordt georganiseerd door de vastenactiegroep van de gezamenlijke kerken in Wierden.
Voor het vastenproject 2023 hebben we gekozen voor een project van de stichting Sarangi die zich inzet voor de mensen in Nepal.
1. Introductie van de Stichting Sarangi
“Wat ontzettend leuk dat de vastenactie commissie ons project heeft gekozen voor de actie van 2023.
Wij willen ons graag voorstellen aan jullie: Wij zijn, Shanti Tuinstra en Sanumaya Lensen, samen met Randy Dommerholt, Tjitze Tuinstra en Michel Hardholt zijn wij het bestuur van Sarangi.
Wij zijn biologische zussen, beide geadopteerd vanuit Nepal. Beide waren we in een ander gezin geadopteerd, Shanti in Enschede en Sanumaya in Rijssen. Toen Shanti naar Rijssen verhuisde kregen we contact met elkaar en zagen we elkaar als “beide geadopteerd uit Nepal”. Vier jaar geleden wees DNA uit dat wij biologische zussen waren, ons contact werd hechter en nu zetten wij ons samen in voor ons geboorteland Nepal via stichting Sarangi.
Het Motto van Stichting Sarangi luid: Groei door samenwerken. En dat is wat wij ook steeds proberen, samenwerken met partners om samen mooie dingen te kunnen realiseren in Nepal.”
Sanumaya woont inmiddels in Wierden en is bij sommigen van u al bekend door haar activiteiten bij het ZWO van de Hervormde Kapel.
 

  1. Activiteiten van de Stichting Sarangi
“Wij hebben de Stichting Sarangi  in 2020 opgericht en zijn bij toeval gestart met het verkopen van shoppingbags die in Nepal zijn gemaakt door vrouwen in een kwetsbare positie. Door het maken van tasjes verdienen zij een inkomen. Wat ook mooi is van deze Sarangi shoppingbags is dat de stof is gemaakt van gerecyclede PETflessen, dat is goed voor het milieu. En ook de designs op de tasjes zijn een Nepalese kunstvorm.
Omdat we ook iets in Nepal wilden doen met impact voor de mensen daar zijn we begonnen met een bomenproject. Van ieder tasje, dat we verkopen, sparen we een deel om bomen te planten in Nepal. Ook kunnen mensen betalen voor een boom en dan zorgen wij dat de boom  wordt geplant in Nepal en wordt verzorgd.
Op dit moment werken wij samen met Charlie, een ecologische boer in Nepal die fruitbomen ent.  Hij is van oorsprong Iers, maar woont al 15 jaar in Nepal en spreekt de lokale taal. Sinds de oprichting van de stichting in juli 2020 hebben we zo’n kleine 300 bomen mogen planten. In Nepal worden veel bomen gekapt, maar niet altijd terug geplant, waardoor er veel sprake is van erosie. De zomers van Nepal staan bekend om hun heftige moesson regens en in die periode zijn er vaak overstromingen en spoelen er delen van de vruchtbare bodem weg. Bomen zorgen voor wortels in de grond en voorkomen dat. Daarnaast kunnen de mensen het fruit eten of verkopen. Ook kunnen ze er jam of andere lekkernijen van maken.”
 
  1. Fruitbomen en Vastenproject

“Charlie, de van oorsprong Ierse boomkweker, ent de bomen op zijn boerderij, hij brengt ze op zijn motor naar de verschillende dorpen en zorgt dat mensen weten hoe zij de bomen moeten onderhouden. De bomen worden nu geplant in 3 verschillende dorpen waar wij mensen kennen van de muzikantenkaste en waar we regelmatig contact mee onderhouden via messenger.
Nepal kan ongelooflijk veel bomen gebruiken voor het tegengaan van erosie. Nepal importeert veel fruit nu uit India, terwijl in Nepal alles zou kunnen groeien als je het goed aanpakt. Er is dus nog wel een wereld te winnen. Met het geld van het vastenproject 2023 willen we volgend jaar willen we in ons Fruitbomen project voor Nepal een ‘multiplyer effect’ creëren voor Nepal. Door mensen op te leiden uit verschillende dorpen om zelf te leren enten en hun kennis en bewustzijn over de waarde van bomen voor het land, maar ook voor hun eigen kostwinning. De bedoeling is dat we door het trainen van mensen door Charlie in heel veel dorpen heel veel bomen geplant gaan worden voor het behoud van een gezonde leefomgeving.

Noteer alvast 2 data:
Zondagavond 12 maart Oec. dienst Vastenactie
Woensdagavond  15 maart maaltijdavond Vastenactie

terug

Agenda

PKN-dienst Gereformeerde kerk

zo 12 feb 2023 om 09:30

PKN-dienst Hervormde kapel

zo 12 feb 2023 om 10:00

Dienst online bekijken


De diensten worden elke zondag live uitgezonden via het YouTube kanaal van de kerk. 

Onze Facebook pagina

Wij zijn ook te vinden op Facebook via deze link.